Ultieme duurzaamheid met uitwasbare luiers

Door je wegwerpluiers te vervangen met uitwasbare luiers zet je je niet alleen in voor duurzaamheid, maar zorg je ook voor een beter comfort voor je baby. Benieuwd wat uitwasbare luiers kunnen bieden voor je kindje en hoe je om moet gaan met deze luiers? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Uitwasbare luiers gekocht? Doe dit eerst!

Als je voor het eerst uitwasbare luiers hebt gekocht moet je eerst een aantal stappen doorlopen voordat je de luier aan kunt doen bij je baby. Zo zorg je ervoor dat de luier meteen goed zit en je kunt zo controleren hoe goed de kwaliteit van de luier is. Laat eerst de luier een aantal uur weken in een emmer met water. Zorg ervoor dat het water niet ijskoud is. Vervolgens was je de luier in de wasmachine op ongeveer 40 graden. De meeste uitwasbare luiers mogen in de droger, al wordt het drogen aan de lijn vaak aangeraden. Zodra de luier is opgedroogd kan de luier worden aangetrokken. Door dit eerst te doen heb je uitwasbare luiers al een beetje ingewerkt. Zo is hun absorberende effect al geactiveerd voordat de baby de luier voor het eerst draagt. 

Hoe stop ik deze luiers in de wasmachine?

Er zijn een aantal ouders die hun twijfels hebben bij deze luiers, omdat ze denken dat het een stuk meer rotzooi oplevert dan wegwerpluiers. Veel mensen gaan er vanuit dat je de volle luier direct in de wasmachine gooit, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling. In deze luiers plaats je namelijk inlegvellen die het grootste gedeelte van de ontlasting zullen opvangen. In principe is een enkele inlegvel genoeg, maar het is mogelijk om de velletjes te stapelen als hier behoefte aan is. Zodra de luier vol is gooi je de vellen weg en daarbij dus ook de meeste rotzooi. De wasbare luier is nu klaar om gewassen te worden.

Voordat je gaat wassen kun je er voor kiezen om deze luiers eerst in koud water te laten weken. Als er wat viezigheid is achtergebleven dan kan deze stap handig zijn. Vervolgens plaats je de uitwasbare luier in de wasmachine. Ieder broekje heeft een katoenen inlegger die gemakkelijk uit de luier gehaald kan worden. Tijdens het wassen kun je deze inlegger eruit halen als je graag wilt dat de inlegger grondig wordt gewassen. Het is volkomen veilig om uitwasbare luiers tegelijkertijd met andere kleding te wassen. Je hoeft niet bang te zijn dat de was achteraf vreemd zal ruiken. Neem je liever niet dit risico, dan is het beter om de uitwasbare luiers los van de rest van de was schoon te krijgen. 

Waar koop je deze luiers? 

Uitwasbare luiers worden steeds populairder waardoor je ze in bijna iedere winkel met baby producten kunt vinden. Als je graag luiers hebt die niet alleen praktisch zijn en er ook nog eens leuk uitzien, dan ga je gegarandeerd wat moois vinden! In verscheidene webshops kun je deze luiers vinden met allerlei leuke motiefjes en fleurige kleuren. Zelfs een proefpakket wasbare luiers is niet ondenkbaar!